Medulin 2002

Međunarodna likovna kolonija

M e d u l i n 2002

HIBRIDNO VRIJEME

Rastom kulture ka kvalitetnijoj budućnosti

                Sudionici
Irena Brunec-Tebi (SL)
Eros Čakić (HR)
Igor Gustini (I)
Ronald Kodritsch (A)
Corinna Mayer (D)
Silke Maier (A)
Mladen Milotić (HR)
Aleksandra Rotar (HR)
Ivan Igor Šapić (HR/A)
Annette Tesarek (D)
Žak Valenta (HR)
Eugen V. Borkovsky (HR)
Stefan Waibel (A)
Branka Grakalić, gost kolonije (HR)
Robert Pauletta (HR)

Organizacija
Aleksandra Rotar (HR)

Suorganizacija
Miriam Rhomberg (A)
Tuncay Boztepe (A) 

Medulin, nekada isključivo ribarsko i poljoprivredno, danas u većoj mjeri turističko mjesto na jugu poluotoka i regije Istre. Građeno na uzvisini između pretpovijesne gradine Vrčevan i otoka, danas poluotoka Vižule također nekadašnje gradine a kasnije sklopa ladanjskih kuća starih Rimljana. Najstarija zemljopisna karta koja sadrži naziv Medolino na mjestu današnjeg Medulina datira iz osmog stoljeća. Neki znanstvenici smatraju da naziv potječe od hrvatske riječi "mendula" a znači badem.

Ti umjetnici ne samo što ovdje ostavljaju svoja visoko vrijedna umjetnička djela već stručno vođenim predavanjima obogaćuju medulinsku intelektualnu stvarnost. Svake se godine kao sudionik kolonije poziva i jedan stanovnik općine Medulin, student neke od likovnih akademija kako bi to sudjelovanje konstruktivno djelovalo na njegov daljnji profesionalni rad.

Cilj je cijelog projekta razmjena iskustava informacija i ideja, slobodno prisustvovanje široke publike izvođenju projekta te bolje međusobno upoznavanje kroz konstruktivne diskusije na kraju svakog predavanja. Po završetku kolonije svake se godine u galeriji arenaturistovog hotela Belvedere upriličuje izložba radova sudionika dostupna široj javnosti. Time se ponuda medulinskog turizma širi i na turiste ali i namjernike kojima je granica kvalitete života nešto viša i koji će u svojim zemljama i sredinama širiti vijesti o ugodno i kvalitetno provedenom odmoru.


U Medulinu se već šestu godinu za redom održava Međunarodna likovna kolonija MEDULIN koju sam pokrenula uz svesrdnu podršku direktora Arenaturista, profitnog centra hoteli i kampovi Medulin-Pula, Rinalda Bičića, koji je glavni oslonac kolonije koju podupiru od početka i Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin.

Ova je kolonija karakteristična po tome što odabirom umjetnika njeguje kao svoju specifičnost raznorodnost tehnika i pristupa radu. Tako se umjetnici u svom izrazu nadopunjuju, uče različitim, čak i novim tehnikama koristeći pritom sredstva koja onog drugog kolegu obično nadahnu novim potencijalom pa se to pozitivno odražava na njihov daljnji rad. Kolonija je izvor i mjesto razmjene informacija raznih natječaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Tako su neki sudionici već slali svoje radove na Bijenale crteža u Rijeku i tamo potom izlagali, upoznavali se sa izložbenim prostorima i uvjetima izlaganja u Puli, Europi i Njujorku, izmjenjivali kataloge. U srpnju je ove godine Španjolac Jose Iranzo imao samostalnu izložbu video radova, digitalnih fotografija, te skulpture u Multimedijalnom centru LUKA u Puli koju je organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre.

Njega su i njegov stvaralački potencijal upoznali upravo na ovoj koloniji tijekom 2000. i 2001. godine. Miriam Rhomberg je svojim radom nastalim na koloniji sudjelovala na grupnoj multimedijalnoj izložbi u galeriji LUKA pod nazivom "cinemania©". Kolonija je otvorena i kolekcionarima i galeristima. Upravo je ova kolonija omogućila pojedinim umjetnicima upoznavanje s galeristima koji su im omogućili svakogodišnje izlaganje kao primjerice galerija Vernissage iz Osijeka te galerije Milotić i LUKA iz Pule.

Prve je 1997. godine tema kolonije bila "Glagoljica u trokutu", slijedeće je godine tema bila "Medulinska linija otjelotvorenja", 1999. godine "Mediteranski odsjaji", potom "Smokva-globalno-2000.", prošle 2001. godine "Medulin-multikulturalnost-Mediteran", a ove "Medulin-hibridno vrijeme".

2001. g. uveli smo u program kolonije stručno pripremljena predavanja kojima je mogla prisustvovati za to zainteresirana publika.

Namjera je bila da se obogati ponuda i stranoj i domaćoj publici uz osiguran prijevod omogući popularan uvid u najnovija kretanja iz teorije umjetnosti. Ta novina u ovom našem podneblju, imala je i ima intenciju da oko kolonije okupi krug i potakne mlađe ambiciozne generacije povjesničara umjetnosti na sudjelovanje u predavanjima, upoznavanje umjetnika i njihovog rada, te da se na kraju svakog predavanja stvori konstruktivna diskusija o pojedinoj temi na korist sviju. Tako je i bilo i stoga smatram da upravo ta predavanja pružaju interakciju umjetnik – publika a to daje ovoj koloniji jednu novu, višu, kvalitetniju dimenziju.

Tako su 2001. godine neki od umjetnika održali predavanja slijedećih naziva: Vera Kos Paliska:"O talentima u hrvatskom slikarstvu – Alojz Testen i Karlo Paliska", Uta Belina Waeger:"Objects and Installation Artist", Pekka Harni: "Industrijski dizajn u Finskoj", Ellen Semen: "Figurativno slikarstvo", Hubert Dobler:"Paintings – with fireworks; Objects – like motorcycles with to long handlebars; Performances – playing with explosions", Jose Iranzo:"Order and Chaos. Art as systematic", Igor Gustini: "Nekoliko riječi o slikarstvu Mate C. Medovića", Eugen Vodopivec Borkovsky:"Grožnjanski likovni krug".

 

Radovi:

Irena Brunec-Tebi (SL)
 

Eros Čakić (HR)

Igor Gustini (I)

Ronald Kodritsch (A)
  

Corinna Mayer (D)

Silke Maier (A)

Mladen Milotić (HR)


Aleksandra Rotar (HR)

Ivan Igor Šapić (HR/A)
 

Annette Tesarek (D)

Eugen V. Borkovsky (HR)
 

Stefan Waibel (A)

Branka Grakalić (HR), gost kolonije, autodidakt
 

Robert Pauletta (HR)

SIMPOZIJ